Villa VIP - praktijk voor psychologie jeugd kind gezin - therapie - Uit de praktijk - hoe gaat je kind om met rouw en verlies vader dochter 11 jaar

Hoe gaat je kind om met rouw en verlies?

‘Aan jou kan ik het wel vertellen, want jij hebt er geen last van.’ – Sophie (11 jaar)

Wanneer Sophie deze woorden uitspreekt tijdens de intake, krijg ik (Léanne) even kippenvel. Het raakt me en maakt me dankbaar dat ik Sophie deze plek kan bieden. Tegelijkertijd kijk ik met een schuin oog naar haar moeder. Hoe is dit voor haar om te horen? Nog niet zo lang weduwe en zo aan het knokken om voor haar twee dochters het gezin op de rit te houden. Raakt het haar ook?

Ik vertel Sophie hoe knap het is dat ze zo goed weet wat ze wil en met wie ze dit wil. Aan moeder leg ik uit dat dit een passende rouwreactie is voor sommige kinderen. Als ouder wil je niets liever dan je kind beschermen tegen de pijn en het verdriet van een verlies. En een kind wil net zo lief zijn of haar ouder gelukkig zien en beschermen voor de pijn en het verdriet dat het ervaart.

Als je kind te veel voor jou wil zorgen en zich voor jouw geluk verantwoordelijk voelt, dan kan dit een signaal zijn dat het zelf vastloopt in de rouw. Er is dan te weinig ruimte voor eigen emoties. Een goed moment om dan hulp te zoeken.

Sophie en haar moeder kan ik geruststellen. Sophie weet heel goed dat zij het nodig heeft haar emoties over het verlies van haar vader te uiten en geeft woorden aan haar gevoel dit moeilijk te vinden bij haar moeder, die er last van zou kunnen hebben. Door Manu Kierse, een deskundig therapeut op het gebied van rouw en verlies aan te halen, kan ik Sophie en moeder beide vertellen dat verdriet delen ook goed is.

Villa VIP - praktijk voor psychologie en training voor kind jeugd gezin ouders - berkel en rodenrijs - rouwen en verdriet als kind 11 jaar
Verdriet heeft te maken met liefde. Iedere traan die rolt is een getuige van hoe veel je houdt van degene die je bent verloren. Met Sophie ga ik aan de slag en moeder en Sophie samen durven zich na de intake al meer naar elkaar te openen.

Bekruipt je ook wel eens het gevoel dat je kind zich sterker voordoet dan het zich voelt? Dat het gevoelens een beetje verbergt en niet openstaat voor delen van emotie? En als je dan hoort dat je kind dit wel bij een ander kan en wil, kan het schaamte of onzekerheid veroorzaken: Wat doe ik als ouder verkeerd? Ik ben toch toegankelijk en open en lief?

Weet dat je kind voor zichzelf vaak een goede reden heeft om het zelf te doen en te willen oplossen. Soms is het fijn om hier wat meer uitleg over te krijgen en de achterliggende behoefte van je kind meer te snappen en er gehoor aan te kunnen geven.

Wees welkom om dit met ons te bespreken en je kind de ruimte te geven met ons te oefenen in het delen van gevoelens en uiten van emoties. Onze insteek is ten alle tijden om met je kind èn jou als ouder samen op te lopen!

Ontdek meer over onze psychologie-aanpak.

Wil je vaker geïnspireerd raken met blogs en tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. We wensen jou en je gezin toe dat jullie met meer vertrouwen en plezier in het leven staan.

Deel dit blog

Gerelateerde blogs

Hoe houd je de zaag scherp?

Houd de zaag scherp… “Een man loopt door het bos en ziet een houthakker, die zich helemaal in het zweet heeft gewerkt om een boom om te zagen. De man vraagt aan de houthakker wat …

Lees meer

Hoe help je je angstige kind het patroon van vermijden doorbreken?

  “Ik haat dat schoolkamp, ik wil echt niet. We staan onwijs voor gek, wedden dat ze ons allemaal uitlachen. Ik ga gewoon niet!” Al de hele week hoor je zulke teksten van je zoon …

Lees meer
Villa VIP - praktijk voor psychologie van kinderen en jeugd - trainingen voor gezinnen en kinderen - psychologen Melissa Spoor en Léanne van Goch

Hoop en perspectief – nieuwe plannen voor Villa VIP

Door: Melissa Spoor De periode rond de jaarwisseling is vaak een moment van nieuwe plannen maken. Tijd voor reflectie, oude patronen achter latend, nieuw land in zicht Dit vind ik soms moeilijk. Jij ook? Want …

Lees meer