Villa VIP - boekje notitieboek proces psychologie therapie kind jeugd

De eerste sessie – daar gaat ze…..

Je zit samen met je dochter in de wachtkamer van Villa VIP. Je ziet haar gespannen gezicht en het zenuwachtig knijpen van haar handen. Je bedenkt dat je beter even niets kan zeggen. Ze moet hier alleen doorheen.

Vandaag is haar eerste sessie bij de psycholoog en wat voel je met haar mee. Ze heeft het al zo pittig met zichzelf door haar somberheid en onzekerheid. En dan nu ook nog in gesprek met een psycholoog. Je weet ook wel dat jullie lieve woorden als ouders en de extra kopjes thee haar niet meer voldoende helpen, maar wat zou je het graag voor haar oplossen.

Dan gaat de deur open en heet de psycholoog haar welkom. Daar gaat ze, de deur sluit zich achter haar en zij start haar eigen proces van helen. Wat een heldin!

Het Villa VIP-boek: een waardevol document

Die waardering voor de kinderen en jongeren die de moed hebben met ons aan de slag te gaan, herkennen wij! Zij gaan een weg afleggen waarin ze denkfouten van zichzelf gaan inzien, uitdagingen moeten aangaan, valkuilen herkennen en leren ontwijken, en problemen overwinnen. Dat harde werken aan hun eigen geestelijke gezondheid leggen we vast in een waardevol document, het Villa VIP-boek.

Ook jouw kind krijgt bij aanvang zo’n Villa VIP-boek. Zijn of haar belangrijkste hulpvraag is het uitgangspunt op de eerste bladzijde van dit notitieboek. Vervolgens wordt door schrijven of tekenen in iedere sessie vastgelegd wat is geleerd en besproken. Tussen de sessies door kan je kind vragen opschrijven, voorbeelden uit het dagelijks leven noteren, frustraties van zich afschrijven of tekenen en behaalde successen noteren.

Je kind krijgt een stukje van zijn of haar levensverhaal op papier. Het Villa VIP-boek laat de moed zien van je kind om hulp te vragen, waardoor er oplossingen zijn gevonden.

Zo heeft je kind bij afsluiting van de therapie een persoonlijk en waardevol document in dit VIP-boek, wat erkenning geeft voor de weg die het is gegaan en het behaalde resultaat laat zien. Het is een stukje van zijn of haar levensverhaal op papier. Dit boek bevestigt je kind dat door de moed om hulp te vragen er oplossingen gevonden worden, en het weer grip op zijn of haar leven krijgt.

Uiteraard bepaalt je kind zelf wie het VIP-boek nog eens met ze kan doorlezen. Het is goed te weten dat er een bewezen positief effect uitgaat van het delen van je verhaal. Dit wordt social sharing genoemd. Het delen van je verhaal geeft erkenning voor je probleem en de moeilijke periode waar je doorheen ging. En ook waardering voor je inzet en harde werken.

Zo houd je kind de lessen en veranderingen vast

We beseffen dat in een relatief korte periode jullie kind veel leert over zichzelf, anderen en het leven. Het kan best moeilijk zijn om al het geleerde en al de veranderingen in zijn of haar gedrag en gedachten vast te houden. Zeker wanneer het in het leven soms weer tegenzit, omdat er nieuwe verdrietige of spannende dingen gebeuren. Of gewoon omdat je kind in een nieuwe levensfase terechtkomt.

Met het VIP-boek kun je als ouder samen met je kind – maar kan ook je kind zelf – terugkijken hoe tijdens de therapie de problemen zijn aangepakt en welke strategieën goed werkten. Vaak is het terugzien van alles wat geleerd is en het weer wat intensiever aan de slag gaan met al het geleerde, voldoende om weer grip te krijgen. Jouw kind heeft tenslotte al een mooie weg afgelegd en mag daar steeds weer aan herinnerd worden! En dat doen we graag door ze dit waardevolle document mee te geven!

Op de pagina Psychologie lees je meer informatie over onze behandeltrajecten voor kinderen.

Wil je vaker geïnspireerd raken met dit soort blogs en tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! We wensen jou en je gezin toe dat jullie met meer vertrouwen en plezier in het leven staan.

 

 

 

Deel dit blog

Gerelateerde blogs

Hoe houd je de zaag scherp?

Houd de zaag scherp… “Een man loopt door het bos en ziet een houthakker, die zich helemaal in het zweet heeft gewerkt om een boom om te zagen. De man vraagt aan de houthakker wat ...
Lees meer

Hoe help je je angstige kind het patroon van vermijden doorbreken?

  “Ik haat dat schoolkamp, ik wil echt niet. We staan onwijs voor gek, wedden dat ze ons allemaal uitlachen. Ik ga gewoon niet!” Al de hele week hoor je zulke teksten van je zoon ...
Lees meer
Villa VIP - praktijk voor psychologie jeugd kind gezin - therapie - Uit de praktijk - hoe gaat je kind om met rouw en verlies vader dochter 11 jaar

Hoe gaat je kind om met rouw en verlies?

‘Aan jou kan ik het wel vertellen, want jij hebt er geen last van.’ – Sophie (11 jaar) Wanneer Sophie deze woorden uitspreekt tijdens de intake, krijg ik (Léanne) even kippenvel. Het raakt me en maakt ...
Lees meer