Villa VIP - Geef aandacht aan het positieve en aan het goede - dankbaarheid

Hoe geef je aandacht aan het positieve?

Alles wat aandacht krijgt groeit. Het is een veelgehoorde uitspraak, maar zo waar. Zowel het negatieve als het positieve groeit wanneer het aandacht krijgt.

Herken jij dat ook wanneer je focus ligt op dat jouw kinderen niet eens even rustig samen kunnen spelen, jouw negatieve gevoel groeit terwijl het samenspelen niet opeens beter gaat?

Zo ook groeit het positieve gevoel wanneer je jouw kind een compliment geeft dat het zo goed aan het helpen is. Spontaan gaat hij nog even door of helpt hij de volgende dag uit zichzelf met het dekken van de tafel.

Lang zal je leven

Het is fijn dat deze manier van positieve aandacht geven werkt. Zo worden we zelf ook beloond door het positieve waar wij ons aandacht op richten en leren we meer oog te krijgen voor de dingen die wel goed gaan in plaats van ons te richten om alle verbeterpunten.

Uit onderzoek is ook gebleken dat wanneer we leren kijken naar het positieve, we langer zullen leven. Volgens Amerikaanse onderzoekers is de kans groter dat je 85 jaar of ouder wordt wanneer je een optimistische kijk op het leven hebt ontwikkeld.

Door dankbaarheid te vieren, voelt een kind zich blijer, gelukkiger en zelfverzekerder

Zo kun je positieve dingen vieren

Binnen Villa VIP vinden wij het ook belangrijk om jou en je kind te leren kijken naar de positieve dingen in het leven. En dat je leert minder oog te hebben voor alle pretbedervers. Daarom hebben wij bij Villa VIP een slinger ontwikkeld waarbij je je momenten van dankbaarheid kan vieren. Daardoor gaan jij en je kind zich blijer, gelukkiger en zelfverzekerder voelen. Deze slinger gebruiken wij in de behandeling bij kinderen met zelfbeeldproblemen of somberheidsproblemen.

Villa VIP - HAPPY slinger dankbaarheid positieve dingen vieren in het leven kind tips jongeren vrolijker worden
De HAPPY-slinger van Villa VIP – een van de tools waarmee we werken tijdens de psychologie-trajecten

Wij zien dat dat kinderen hierdoor een meer reëler beeld ontwikkelen van wie ze zijn en dat er ook mooie momenten zijn om dankbaar voor te zijn. Daardoor voelen ze zich sneller weer sterker en gelukkiger!

Ook zelf kun je met je kind regelmatig een moment nemen om met elkaar te bespreken waar je dankbaar voor bent. Vertel elkaar bijvoorbeeld voor het slapengaan waar je blij van werd die dag. Of schrijf tijdens de avondmaaltijd allemaal iets in een boekje op waar je dankbaar voor bent. Dat helpt je om de positieve punten goed te blijven herinneren.

Wil je vaker geïnspireerd raken met dit soort blogs en tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! We wensen jou en je gezin toe dat jullie met meer vertrouwen en plezier in het leven staan.

Deel dit blog

Gerelateerde blogs

Hoe houd je de zaag scherp?

Houd de zaag scherp… “Een man loopt door het bos en ziet een houthakker, die zich helemaal in het zweet heeft gewerkt om een boom om te zagen. De man vraagt aan de houthakker wat ...
Lees meer

Hoe help je je angstige kind het patroon van vermijden doorbreken?

  “Ik haat dat schoolkamp, ik wil echt niet. We staan onwijs voor gek, wedden dat ze ons allemaal uitlachen. Ik ga gewoon niet!” Al de hele week hoor je zulke teksten van je zoon ...
Lees meer
Villa VIP - praktijk voor psychologie jeugd kind gezin - therapie - Uit de praktijk - hoe gaat je kind om met rouw en verlies vader dochter 11 jaar

Hoe gaat je kind om met rouw en verlies?

‘Aan jou kan ik het wel vertellen, want jij hebt er geen last van.’ – Sophie (11 jaar) Wanneer Sophie deze woorden uitspreekt tijdens de intake, krijg ik (Léanne) even kippenvel. Het raakt me en maakt ...
Lees meer